Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα & Εκλογική Συμπεριφορά

Ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων

Στην νέα μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Prorata το 59% των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και το 37% κατά. 

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 42% απαντά την ανάσχεση της τάσης των Ελλήνων φοιτητών να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Το 19% θεωρεί ως πιο σημαντική εξέλιξη τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για διοικητικό και λοιπό προσωπικό. 

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η πιο αρνητική επίπτωση από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το 38% αναφέρει την εμπορευματοποίηση πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 28% κάνει λόγο για δημιουργία ευκαιριών κερδοσκοπίας από επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Παράλληλα θεωρούν ως προς τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα απαιτηθούν για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θεωρείτε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων σε ποσοστό 91%

Πολιτική συγκυρία

Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, το 71% των ερωτώμενων δηλώνει «Όχι ιδιαίτερα/Καθόλου» ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, με το 29% -ποσοστό που υπολείπεται της επίδοσης της ΝΔ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές- να δηλώνει «Πολύ/Αρκετά ικανοποιημένο».

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν επίσης να συμπληρώσουν τη φράση: «Οι ευρωεκλογές για μένα είναι μια ευκαιρία…». Το 46% απάντησε «…να στείλω ένα μήνυμα επιβράβευσης προς κάποιο κόμμα» ενώ το 33% «…να στείλω ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς κάποιο κόμμα». 

Οσον αφορά τα θέματα που θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο στις ευρωεκλογές οι απαντήσεις κατανέμονται ως εξής: Οικονομία (36%), Μεταναστευτικό-Προσφυγικό (27%), Εξωτερική Πολιτική-Εθνικά Θέματα (24%), Εγκληματικότητα-Δημόσια Ασφάλεια (19%), Ευρωπαϊκά Ζητήματα-Πορεία Ευρωπαϊκής Ενωσης (19%), Διαφθορά-Πολιτικά Σκάνδαλα (18%), ΕΣΥ-Περίθαλψη (18%), Ανεργία-Συνθήκες Εργασίας (14%), Παιδεία-Εκπαίδευση (7%), Συντάξεις (2%). 

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές λαμβάνοντας υπόψη κυρίως την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και δευτερευόντως επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 51%.

Σε ότι αφόρα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 17 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ύστερα από αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 30% ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 13%. Τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%. Στη συνέχεια, με 5% έρχεται η Ελληνική Λύση ενώ από 3% έχουν οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Νέα Αριστερά. Ποσοστό 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας. 

Ταυτότητα έρευνας

Όλη η έρευνα μπορεί να διαβαστεί εδώ

Σχετικά Άρθρα