ΣΦΥΓΜΟΣ πολιτικές στάσεις & εκλογική συμπεριφορά – Απρίλιος 2024

To Πολιτικό Βαρόμετρο του Απριλίου 2024, η τελευταία πανελλαδική μέτρηση πολιτικής επικαιρότητας, στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς που διενήργησε η Prorata για λογαριασμό του AtticaTV καταγράφει σημαντικές μεταβολές της εκλογικής επιρροής των κομμάτων στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα,η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας ανιχνεύεται στο 25,5%, περιοριζόμενη κατά 4,5% συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση, η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφεται στο 13%, δηλαδή αυξημένη κατά 2,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει το 11% των προτιμήσεων, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξης του 2%. Η μειωμένη εκλογική επιρροή της ΝΔ συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση, οφείλεται σε εκροές που το κυβερνών κόμμα καταγράφει προς όλα τα κόμματα, με κύριο, ωστόσο, υποδοχέα εκείνα του ευρύτερου συντηρητικού και υπερσυντηρητικού χώρου (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής κ.α.). Αντίστοιχα, η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (59%) οφείλεται κυρίως στις εκροές εκλογέων του κόμματος προς τη Νέα Αριστεράκαι δευτερευόντως προς άλλα κόμματα του ευρύτερου μη δεξιού χώρου. 

Σημαντική αύξηση της εκλογικής της επιρροής – που κυρίως οφείλεται σε εισροές ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα – καταγράφειη Ελληνική Λύση,συγκεντρώνονταςτο 8,5% των προτιμήσεων στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου.Ακολούθως, η επιρροή του ΚΚΕ ανιχνεύεται στο 8%, του κόμματος «Νίκη» στο 3%, της Πλεύσης Ελευθερίας στο 4%, ενώ της Νέας Αριστεράς στο 3,5%, με ορισμένα ακόμα κόμματα (ΜεΡΑ25, Φωνή Λογικής, Δημοκράτες, Σπαρτιάτες, Κόσμος) να συγκεντρώνουν ποσοστά της τάξης του 1%-2%.

Μεταξύ όσων αυτοχαρακτηρίζονται κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, δηλαδή περίπου το 22% του εκλογικού σώματος, περίπου 1 στους 2 προτίθενται να στηρίξουν στις επικείμενες ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα, ενώ μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται, είτε ως δεξιοί, είτε ως ακροδεξιοί, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 13% του σώματος, περίπου 1 στους 3 δηλώνει πρόθεση ψήφου προς την Ελληνική Λύση και μια αντίστοιχου όγκου μερίδα προς τη ΝΔ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τηςειδικά εστιασμένης- συμπληρωματικής – μελέτης, για τους εκλογείς που κατά τους τελευταίους μήνες δηλώνουν πρόθεση μετακίνησης προς κάποιο κόμμα δεξιότερα της ΝΔ (Ν = 330) τα επιδραστικότερα γεγονότα των τελευταίων μηνών ήτανη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς και η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών. Συμπληρωματικά του παραπάνω ευρήματος,ως η σημαντικότερη αιτία της δηλωθείσας μετακίνησης που ενισχύει τα ποσοστά των κομμάτων του υπερσυντηρητικού χώρου, καταγράφεται «η απομάκρυνση του κόμματος που στήριζααπό παραδοσιακές του θέσεις».

Στη μεγάλη εικόνα, περίπου 6 στους 10 θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση, με τις θεματικές που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευναςθα επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις επικείμενες ευρωεκλογές να είναι κατά σειρά: η οικονομία, η εγκληματικότητα και η δημόσια ασφάλεια, τα πολιτικά σκάνδαλα, τα ζητήματα διαφθοράς, καθώς και η διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Σαφής υπεροχή Μητσοτάκη

Ως προς τον ανταγωνισμό σε επίπεδο προσώπων καταγράφεται – και σε αυτή τη μέτρηση- σαφής υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Πιο συγκεκριμένα, θετική άποψη για τον πρωθυπουργό διατηρεί το 33% του εκλογικού σώματος, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ακολουθεί με 27%. Τρίτη κατά σειρά στη σχετική λίστα ανιχνεύεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου (18%), ενώ έπεται  ο Κυριάκος Βελόπουλος (17%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (16%), ο Στέφανος Κασσελάκης (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (13%) και τέλος, με 8% ο Δημήτρης Νατσιός.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί και στον δείκτη εμπιστοσύνης για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, λαμβάνοντας το 33,5% των προτιμήσεων, ενώ με μεγάλη απόσταση ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης (6%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (6%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (5%) και ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με 4%. Τέλος, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος εκλογικού κύκλου, η μεγαλύτερη μερίδα του εκλογικού σώματος (40%) δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κάποιον πολιτικό αρχηγό για την πρωθυπουργία της χώρας.

Ταυτότητα της έρευνας:

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα πανελλαδικής κάλυψης 1000 ατόμων άνω των 17 ετών, το διάστημα 5-10 Απριλίου 2024. Για τον σχεδιασμό της δειγματοληψίας ως στρώματα θεωρήθηκαν το φύλο, η ηλικία και ο τόπος διαμονής, ενώ για την στάθμιση των αποτελεσμάτων λήφθηκαν υπόψη τα πολιτικά χαρακτηριστικά και η προηγούμενη εκλογική συμπεριφορά του υπό μελέτη πληθυσμού. Το μέγιστο τυπικό σφάλμα είναι +/-3,1%, ενώ το τελικό δείγμα ενισχύθηκε περαιτέρω (Ν = 330) από άτομα τα οποία δηλώνουν πρόθεση μετακίνησης προς συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες, Φωνή Λογικής).