ΣΦΥΓΜΟΣ πολιτικές στάσεις & εκλογική συμπεριφορά

Κοινωνικός παλμός

Πέντε μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, κι ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως σε κατηγορίες αγαθών όπως τα τρόφιμα είναι έντονες, το 73% των ερωτώμενων καταγράφουν ως πιο σημαντικό από τα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα την «Ακρίβεια».

Ως δεύτερο πιο σημαντικό θέμα καταγράφεται η «Υγεία-Περίθαλψη», με δεδομένη την πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας & της πίεσης που αυτή άσκησε στον πληθυσμό και το Σύστημα Υγείας.

Τρίτο πιο σημαντικό θέμα θεωρούνται οι «Χαμηλοί μισθοί-Συνθήκες εργασίας», που σχετίζονται ευθέως με το καταγραφόμενο πρώτο, την «Ακρίβεια».

Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα των ερωτώμενων για τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, μεταξύ των απαντήσεων κυριαρχούν δύο αρνητικά φορτισμένα, η «Απογοήτευση» (48%) και ο «Θυμός» (22%), ακολουθούμενα από την «Απελπισία» (21%).

Οι δύο απαντήσεις με θετικό πρόσημο, η «Ελπίδα» (16%) και η «Αισιοδοξία» (14%), κατατάσσονται στην 4η και 6η θέση αντίστοιχα.

Πολιτική συγκυρία

Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, το 71% των ερωτώμενων δηλώνει «Όχι ιδιαίτερα/Καθόλου» ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, με το 29% -ποσοστό που υπολείπεται της επίδοσης της ΝΔ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές- να δηλώνει «Πολύ/Αρκετά ικανοποιημένο».

Παράλληλα, όμως, ακόμη πιο υψηλοί δείκτες μη ικανοποίησης και αντίστροφα πιο χαμηλοί ικανοποίησης καταγράφονται για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στα ευρήματα, η πιο μεγάλη τιμή (93%) απάντησης «Όχι ιδιαίτερα/Καθόλου» σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από το αντιπολιτευτικό έργο καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η  πιο υψηλή τιμή (19%) απάντησης «Πολύ/Αρκετά» καταγράφεται για το ΚΚΕ, το οποίο θεωρείται ότι ασκεί την «Πιο ουσιαστική» αντιπολίτευση (17%)

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας μετά τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου του, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέρα από την αποτίμηση του γενικού κοινού, να εξεταστεί η στάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εξελίξεις στο κόμμα, τόσο όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο 2023 όσο και όσων δηλώνουν αντίστοιχη πρόθεση ψήφου και σήμερα.

Έτσι, διαπιστώνεται ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμάται, με πλειοψηφικό τρόπο, ως «Μειονέκτημα για το κόμμα» τόσο από τους ψηφοφόρους του Ιουνίου 2023 όσο και από τους εν δυνάμει σημερινούς, με διακριτές αποκλίσεις, όμως, μεταξύ των δύο σωμάτων. Παρατηρείται, λοιπόν, ότι στη βάση της προηγούμενης ψήφου, το 23% θεωρεί ως «Σίγουρα/Μάλλον πλεονέκτημα» την εκλογή Κασσελάκη, ενώ το 68% ως «Σίγουρα/Μάλλον μειονέκτημα». Στη βάση της πρόσθεσης ψήφου, όμως, αν και η τάση είναι αντίστοιχη, διαφοροποιούνται τα σχετικά ποσοστά κι έτσι το 42% θεωρεί ως «Σίγουρα/Μάλλον πλεονέκτημα» την εκλογή Κασσελάκη, και το 49% ως «Σίγουρα/Μάλλον μειονέκτημα».

Λαμβάνοντας υπόψη το κύμα αποχωρήσεων που έχει εκκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, στη βάση της προηγούμενης ψήφου, του Ιουνίου 2023, το 44% εκτιμά ότι «Υπάρχει/Μάλλον υπάρχει» να δημιουργηθεί ένα «νέο αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα», ενώ το 51% ότι «Μάλλον/Σίγουρα δεν υπάρχει». Όταν η ίδια ερώτηση εντοπίζεται στη βάση της πρόθεσης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αντίστοιχες απαντήσεις διαμορφώνονται σε 20% και 76% αντίστοιχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μία από τις χαμηλότερες, αν όχι τη χαμηλότερη ιστορικά, συσπειρώσεις του, η οποία φθάνει στο 49% της ψήφου του Ιουνίου 2023, με διψήφιο ποσοστό διαρροής προς ΚΚΕ (12%) και ΠΑΣΟΚ (10%) και σημαντικές διαρροές προς «Άλλο κόμμα» (8,5%), «Αναποφάσιστοι» (8,5%), «Αποχή – Άκυρο/Λευκό» (7%) και ΝΔ (5%).

Σε αυτές τις συνθήκες, στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται ανακατάταξη σε σχέση με την ψήφο Ιουνίου 2023, με τη ΝΔ αν διατηρείται πρώτη (34%), αλλά στη δεύτερη θέση να περνά το ΠΑΣΟΚ (12%), για πρώτη φορά έπειτα από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012 και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να ισοψηφούν στην 3η θέση με ποσοστό 10,5%.

Ταυτότητα έρευνας

Όλη η έρευνα μπορεί να διαβαστεί εδώ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Σχετικά Άρθρα