Έρευνα flash της Prorata για Tvxs.gr: Τι λένε οι πολίτες για την οπαδική βία – Ποιοι είναι υπεύθυνοι

Το βέλος της ευθύνης για τα φαινόμενα οπαδικής βίας στη χώρα

Η βίαιη επίθεση κατά του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο ως προς το γεγονός κάθε αυτό, όσο και ως προς τις ευθύνες για την έξαρση της οπαδικής βίας συνολικότερα. Ανιχνεύοντας την κατεύθυνση της απόδοσης των ευθυνών, οι ΠΑΕ/ΚΑΕ των ομάδων συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ ακολουθούν οι σύνδεσμοι των φιλάθλων, η Δικαιοσύνη και τέλος η Ελληνική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, το 96% θεωρεί ότι οι ΠΑΕ/ΚΑΕ των ομάδων έχουν μεγάλη ή αρκετά μεγάλη ευθύνη για τα φαινομένα οπαδικής βίας, ποσοστό το οποίο φτάνει το 95% ως προς τους συνδέσμους φιλάθλων (95%). Ακολουθεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με ποσοστό 88%, ενώ σημαντικές ευθύνες αποδίδονται και στη Δικαιοσύνη (77%), με το 43% να θεωρεί ότι ευθύνεται σε απόλυτο βαθμό και το 44% να της αποδίδει αρκετά μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Τέλος, μικρότερες ευθύνες φαίνεται πως αποδίδονται στις πράξεις ή τις παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς παρά το γεγονός πως της αποδίδεται αθροιστικά μεγάλη ή αρκετή ευθύνη σε ποσοστό 77%, η αναλογία μεταξύ του μεγάλου και του αρκετού είναι σαφώς υπέρ του δεύτερου.

Το μέλλον των συνδέσμων φιλάθλων

Σχετικά με τη διαχείριση των συνδέσμων των φιλάθλων, η κοινή γνώμη μοιάζει σχετικά μοιρασμένη μεταξύ δύο απόψεων. Μια μεγάλη μερίδα διατηρεί την άποψη πως οι παρεμβάσεις σε αυτούς θα πρέπει να είναι δραστικές με το οριστικό κλείσιμο τους (49%) και μια άλλη εξίσου μεγάλη μερίδα ότι θα πρέπει να κλείνουν οριστικά μόνο όσοι εξ’ αυτών δρουν παραβατικά (46%). Παράλληλα, μόλις το 2% τάσσεται με την άποψη ότι οι σύνδεσμοι των φιλάθλων πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ως έχει, ενώ τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες επιθυμούν αυστηρότερα μέτρα απέναντι στους συνδέσμους φιλάθλων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Η αντίδραση της πολιτείας

Η αντίδραση της πολιτείας μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη ως προς την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αξιολογείται με αρνητικό πρόσημο από την πλειονότητα των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, το 36% χαρακτηρίζει ως «υποκριτική» την αντίδραση της πολιτείας, το 20% ως «ανεπαρκή» και το 5% ως «καθυστερημένη». Αντίθετα, το 20% χαρακτηρίζει την αντίδραση ως «ικανοποιητική», το 17% ως «άμεση» και μόλις το 1% ως «ελπιδοφόρα». Τέλος, παρατηρείται και σχετική διαφοροποίηση των απαντήσεων στη βάση της κομματικής εγγύτητας των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη μερίδα όσων αισθάνονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ (60%) και το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ (36%) θεωρεί «υποκριτική» την αντίδραση της πολιτείας γύρω από την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη μερίδα όσων αισθάνονται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία (42%) χαρακτηρίζει την αντίδραση της πολιτείας ως «άμεση».

Η πανελλαδικής κάλυψης έρευνα επικαιρότητας σε δείγμα 800 ατόμων διεξήχθη κατά το διάστημα 10-13 Φεβρουαρίου 2022.

Related Posts