Πολιτικό Βαρόμετρο Prorata για το Attica TV – Μάρτιος 2023

Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας:

  1. To 42% της κοινής γνώμης αποδίδει τις κύριες ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών σε όλες τις έως σήμερα κυβερνήσεις, το 41% κυρίως στη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 16% στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας.
  • Σε σχέση με τη διαχείριση που έγινε από την κυβέρνηση μετά το τραγικό δυστύχημα, το 51% δηλώνει ικανοποιημένο από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια στιγμή, μόνο μια μειοψηφική μερίδα της τάξης του 37% δηλώνει ικανοποιημένη από την ενημέρωση που παρείχε η κυβέρνηση σε συγγενείς θυμάτων και κοινό. Σαφώς αρνητικότερη είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης ως προς την προσπάθεια διακομματικής συνεννόησης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, με μόλις το 22% να δηλώνει ικανοποιημένο ως προς αυτό το σκέλος. Τέλος, ως προς το κομμάτι της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, μόλις 1 στους 3 δηλώνει ικανοποίηση.
  • Ως προς τα θέματα που θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο των πολιτών στην πορεία προς τις κάλπες, το ζήτημα της οικονομίας παραμένει στην κορυφή, με την ανάλυση των ευρημάτων να αποκαλύπτουν ότι ο κύριος προβληματισμός αφορά στην ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Από κοινού με την οικονομία, στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας καταγράφονται τα ζητήματα διαφθοράς και τα πολιτικά σκάνδαλα, των οποίων η επιδραστικότητα ως προς τις εκλογικές προτιμήσεις εντάθηκε σημαντικά συγκριτικά με τα ευρήματα του Πολιτικού Βαρομέτρου του Ιανουαρίου, καθώς σε αυτή την απάντηση συμπεριλαμβάνονται και οι συστημικές ευθύνες σε σχέση με την κατάσταση των σιδηροδρόμων στη χώρα. Στη λίστα των θεμάτων που θα διαδραματίσουν τον σημαντικότερο ρόλο στις εκλογικές αποφάσεις των πολιτών ακολουθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα θέματα που αφορούν την Υγεία και την περίθαλψη και τα ζητήματα εγκληματικότητας.
  • Ως προς τις θετικές και αρνητικές εντυπώσεις απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να προηγείται των πολιτικών του αντιπάλων, συγκεντρώνοντας θετικές κρίσεις από το 36% της κοινής γνώμης, με τον Αλέξη Τσίπρα (31%). Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, για τον οποίο θετική άποψη δηλώνει πως έχει το 23%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 18%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 16% και τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%.
  • Ως προς τα προτιμητέα σενάρια διακυβέρνησης του τόπου, το 41% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, το 38% μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το 21% να απαντάει ΔΞ / ΔΑ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τα δύο παραπάνω σενάρια.
  • Στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου, η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στο 28.5, δηλαδή κατά 2.5% συρρικνωμένη συγκριτικά με τα ευρήματα του Ιανουαρίου, η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό το Πολιτικό Βαρόμετρο στο 26%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγράφει οριακή άνοδο, φθάνοντας το 9.5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3.5%, το ΜεΡΑ25 με 3%, το κόμμα Κασιδιάρη με 6%, τα υπόλοιπα κόμματα με 6%, ενώ το ύψος της αδιευκρίνιστης ψήφου ανιχνεύεται στο 16%.
Δείτε την παρουσίαση της έρευνας στο Attica TV

Σχετικά Άρθρα